Att sätta sticklingar

 
Ett föröka pelargoner med sticklingar är som de flesta vet mycket lätt. Om du ännu inte har provat så kommer här en kort beskrivning av hur man gör.

Odlingssubstrat

Många som rotar sticklingar använder sig av torvbriketter som odlingsubstrat. Precis som för frösådd tycker jag att det är lättast att använda enliten kruka med såjord för att rota sticklingar. Såjorden är lätt att hålla lagom fuktig, torvbriketten blir för mig antingen för torr eller för blöt.

Sticklingen

När man skall ta en stickling är det noga at moderplantan är frisk och fri från ohyra. En sjuk moderplanta ger en sjuk eller klen stickling. Det är också viktigt att verktygen är rena så att man inte sprider eventuell smitta mellan plantorna. Jag brukar rengöra min kniv med T-röd före varje stickling jag tar.

Skär av ett toppen av en gren som har minst tre bladpar. Lägg snittet precis under ett bladpar som du sedan tar bort, den färdiga sticklingen skall ha minst två bladpar, men får gärna ha fler så ta till sticklingen rejält. Rensa gärna bort några av de nedersta bladen för att minska avdunstningen. Innan sticklingen är rotad kommer den att ha svårt att försörja en stor bladmassa med vatten. Om du vill kan du doppa sticklingen i rotningshormon innan du planterar den. Rotningshormon finns i välsorterade trädgårdsbutiker. Jag använder inte rotningshormon och mina sticklingar rotar sig bra ändå.

Plantera sticklingen i den fuktiga jorden, täck med plast eller placera krukan i ett miniväxthus. Vattna vid behov men var noga med att jorden inte blir blöt eftersom sticklingen då ruttnar. Alla sticklingar du planterar kommer inte att ta sig, så bli inte besviken om du misslyckas första gången. De vanligast felet är att man tar en för liten stickling eller att man vattnar för mycket.

Vissa pelargoner är svårare än andra att rota, bl .a. är engelska pelargoner kända för att vara svårrotade.

Hur ser man att sticklingen har rotat sig?

Använder man torvbriketter så ser man rötter längs utsidan av torvbriketten. Om man däremot som jag använder såjord i kruka så kan man inte se rötterna, men när sticklingen har rotat sig börjar den växa och man ser att det kommer nya blad.

När sticklingen har rotat sig ordentligt och har fyra-fem bladpar är det dags att plantera om den i pelargonjord. Några veckor efter omplanteringen är det dags att toppa sticklingen så att den grenar sig. Var inte rädd för att toppa den hår, är sticklingen bra väl rotad är det nästan omöjligt att ta död på den genom att toppa den.

 
 

Sidan uppdaterad 2004-06-20
 
Copyright © 2004 Martin Peterson